Jótanácsok

Ifjúságvédelem
Időskorúak védelme

Trükkös tolvajok: amikor a bizalmatlanság a kifizetődőbb

– Fel tetszene tudni váltani egy húszezrest? – Egy mondat a rengeteg közül, amivel akár trükkös tolvajok is leendő áldozataik közelébe férkőzhetnek. A rengeteg figyelmeztetés, jó tanács ellenére a cseles bűnözőknek újra és újra nagyon sokakat sikerül rászedniük, megkárosítaniuk.

A jóhiszeműségre építenek

A trükkös tolvajok elsősorban az idős emberek jóhiszeműségére, segítőkészségére, bizalmára építenek és élnek vissza azzal. A trükkös lopások megelőzésére ilyenformán a bizalmatlanság, a gyanakvás a legjobb módszer – még ha ez nem is hangzik túl szépen az általános emberi kapcsolatok szempontjából, egy elidegenedő világban.

Ha nem tud bejönni, nem tud lopni sem

A legalapvetőbb, egyben a legkézenfekvőbb szempont: ha valaki a házába, lakásába nem enged be ismeretleneket, akkor azok ott nem tudnak trükkös lopást elkövetni. Ehhez persze az is szükséges, hogy az ajtó, a kapu mindig be legyen zárva és a nyitott ablakon se lehessen beugorni a szobába (a szúnyogháló csak a rovaroknak akadály). A kulcsot nem célszerű a zárban, sem a lábtörlő, esetleg a virágcserép alatt hagyni, mert a bűnözők valószínűleg ott keresnék először.

Résen kell lenni

Ugyanakkor zárt ajtók mögött is résen kell lenni, hiszen a cseles tolvajok a legkülönfélébb ürügyekkel próbálnak meg bejutni a portákra. Elsősorban idős emberekhez, akikről azt feltételezik, hogy könnyebben be tudják őket csapni. Ám a fiatalabbaknak is érdemes figyelniük.

Sajnos a rosszban sántikálók nem csak változatos meséikkel tudják megtéveszteni a gyanútlan embereket, hanem gyakran udvarias modorukkal, kellemes megjelenésükkel is képesek bizalmat ébreszteni leendő áldozatukban.

Idegennek nem nyitunk ajtót

A legbiztosabb tehát, ha idegennek nem nyit ajtót az ember. Akkor sem, ha az ismeretlen a közös ismerősökre, rokonokra hivatkozik. Társasház lépcsőházába ugyanígy kockázatos idegent beengedni, aki mondjuk a kapucsengőre nem reagáló szomszéd miatt kér bebocsáttatást.

Külön kategória a magukat közszolgáltató (gáz-, víz-, áramszolgáltató) cégek munkatársainak, illetve önkormányzati dolgozónak kiadó idegenek csengetése. Tudni kell, hogy ezek a társaságok soha nem az ügyfeleik lakásán intézik a pénzügyi elszámolásaikat, ahogy az önkormányzatok sem. A magukat „hivatalos” embereknek kiadó idegenektől, ha kötik az ebet a karóhoz, célszerű igazolványt kérni.

Nem biztos, hogy szomjas, aki vizet kér

A házaló árusokat sem túlságosan jó ötlet a házba invitálni. Egyrészt nincs garancia arra, hogy jó üzletet lehet velük kötni, ha pedig rossz szándékkal érkeznek, a lakásba jutva akár az ott levő értékeket is elemelhetik. Nem feltétlenül szomjas az az ember, aki egy pohár vízre szeretne bekéredzkedni a házba, és nem biztos, hogy a szükség kényszeríti azt, aki a mosdót szeretné használni. Indokolt az óvatosság a kéretlen tűzifaárusokkal, vagy csatornatisztítókkal szemben is, csakúgy, mint a nagy címletű bankjegyeiket felváltatni akarókkal.

Nincs lopás, ha nincs mit ellopni

A trükkös lopásokat azzal is meg lehet előzni, ha nincs otthon elvihető érték. Ehhez nem kell feltétlenül nincstelennek lenni, előrelátónak viszont annál inkább: nagyobb összegű készpénzt például semmiképp nem tanácsos a ruhásszekrényben, vagy a párnacihában  tartani. Jobb helyen van az a bankban, még ha alacsonyak is a kamatok.

Rendőrt hívni, rendszámot felírni

Ha mindezen óvintézkedések ellenére olyan helyzet alakul ki, hogy a rossz szándékú idegen látogató áll nyerésre, kérni kell a szomszédok, a járókelők segítségét, illetve mielőbb hívni a rendőrséget, az ingyenes 107-es, vagy 112-es segélyhívó telefonszámon. Ha a trükkös tolvaj elmenekül, meg kell kísérelni felírni az autója rendszámát, megjegyezni a ruházatát, személyleírását.

A hívatlan, rossz szándékú látogatók felbukkanására tehát célszerű készülni, a baj megelőzése érdekében. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy bárkinek le kellene mondania a szíves vendéglátások örömeiről.

 
Közlekedésbiztonság
Vagyonvédelem

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.