Vadelütések megelőzéséhez

Szarvasok, vaddisznók, őzek az utakon

Naponta kapunk hírt olyan balesetekről, amikor a közúton közlekedő gépjármű vadon élő állattal ütközik. Szerencsére ritka a járművezető vagy az utasok sérülése, ugyanakkor nem ritka a több százezer, vagy akár milliós kár, amely a baleset miatt a gépkocsiban keletkezik. Vajon el lehet-e kerülni ezeket a kellemetlen találkozásokat ? Mit tudunk tenni, mit tehetünk saját biztonságunk érdekében ? Tökéletes biztonságot nyújtó megoldás nincs, de jelentősen tudjuk csökkenteni a vaddal történő találkozás esélyét, ütközés esetén pedig nagyobb eséllyel reménykedhetünk a járművünkben keletkezett károk megtérítésére, ha figyelünk az alábbiakra:

Tolna megye útjain gyakran találkozunk az „Állatok” (KRESZ 86. ábra) veszélyt jelző táblával, melyet azért helyeztek ki, hogy a járművezetők figyelmét felhívják a vadon élő állatok esetleges megjelenésére. A táblához közeledve feltétlenül ügyeljünk a helyes sebesség megválasztására. A tempónk soha ne haladja meg az adott útra kötelezően előírtat, vagy a KRESZ-ben meghatározott értéket. Amennyiben erdős, fedett, be nem látható területen, vagy éjszaka közlekedünk, a vadak által gyakran keresztezett útszakaszon célszerű akár jelentősen is csökkenteni sebességünket annak érdekében, hogy adott esetben legyen lehetőségünk a vadelütést elkerülni.

Olyan szakaszokon, ahol közúti jelzőtáblák nem figyelmeztetnek vadon élő állatokra, ismert helyen a korábbi tapasztalatainkra hagyatkozva, ismeretlen útszakaszon a terep és a természeti környezet adottságai alapján értékeljük, hogy várható-e ránk nézve veszélyt jelentő vadak megjelenése.

Bármennyire figyelünk, helyes döntéseket hozunk a járművünk irányítása során, akkor is előfordulhat a nem kívánt ütközés valamilyen vadon élő állattal. Ha  féktávolságon belül észlelünk vadat gépkocsink előtt, akkor intenzíven fékezzünk és adjunk hangjelzést, ha nagyobb távolságra jelenik meg vadon élő állat, akkor erőteljesen lassítsunk és várjuk meg még átkel az úton. Számítsunk arra, hogy az utunkat keresztező vad után akár több is érkezhet.

Ha az ütközés elkerülhetetlen, megsérül gépkocsink, azonnal álljunk meg, értesítsük a rendőrséget a velünk történtekről, várjuk meg a rendőri intézkedés végét, amely a helyszíni adatok és körülmények rögzítésével zárul. Fontos a hatósági intézkedés, mert csak ennek birtokában kísérelhetjük meg az esetleges kárigényünk benyújtását az illetékes vadásztársaság felé.

Amennyiben peres eljárásra kerül sor az eljáró bíró mindig felteszi a kérdést, hogy az  ütközés jelzőtáblával történt útszakaszon történt-e, ez a járművezetői magatartás megítélése szempontjából rendkívül fontos. Ahol volt tábla, ott a járművezetőtől több várható el, mint egyéb esetekben.

 A kártérítéssel kapcsolatos felelősséggel kapcsolatban: a  gépjármű vad ütközéses eseteket a Ptk. mint a veszélyes üzemek találkozását értékeli. Ilyen esetben annak a veszélyes üzemnek az üzembentartója tartozik megtéríteni a kárt, amelyik magatartása felróható volt. (pl: az autós szabályt szegett: gyorsan hajtott, a vadásztársaság vadászat során az útra terelte a vadakat, stb.) Ha  ilyen nem állapítható meg, úgy ki-ki viseli a maga kárát. Az elhullott vad miatt keletkezett kárt a vadásztársaság, a gépkocsi rongálódása miattit a jármű tulajdonosa viseli.          

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.