Óvakodjunk a zsebesektől!

A statisztikák szerint az ünnepek alkalmával a leggyakoribb bűnelkövetési mód a zseblopás. A bevásárló helyeken nagy a tömeg, és a vásárlók is a szokásosnál több pénzt tartanak maguknál. Figyelmük értékeik megőrzése helyett a vásárlásra koncentrálódik.

A zsebtolvajok leggyakrabban a zsúfolt helyeken, a tömegközlekedési eszközökön, az aluljárókban, bevásárló központokban, vásárcsarnokokban, a piacok és pályaudvarok környékén „szedik áldozataikat”.

A zsebtolvajok elkövetési módszerei szinte semmit sem változtak az utóbbi időben. Az elkövetők leggyakrabban táskákból, hátizsákokból, illetve zsebekből „emelik el” az értékeket. Gyakran metszik el ezeket valamilyen éles tárggyal, melyet sok esetben észrevétlenül tesznek.

A zseblopások kockázata azonban csökkenthető, amennyiben megfogadják az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat:

Értékeit tegye a ruházata, vagy táskája belső részébe, nehezen hozzáférhető helyre. Igaz ugyan, hogy így Ön is valamivel körülményesebben fér hozzá, de így a „zsebmetszőnek” is nehezebb a dolga.

Lehetőség szerint ne tartson magánál nagyobb összegű készpénzt, amennyiben megoldható, úgy a vásárlásra szánt összeget különböző helyekre ossza szét.

Figyeljen környezetére, amennyiben gyanúsan viselkedő személyeket észlel, lehetőség szerint kerülje el őket a vásárlások alkalmával.

Amennyiben készpénz helyett bankkártyát visz magával vásárláskor, a PIN-kódot és a kártyát ne tartsa egy helyen, a pénzfelvételről kiállított bizonylatot se hagyja mások számára hozzáférhető helyen. Igyekezzen elkerülni a zsebesek figyelmét.

Amennyiben a fentiek maradéktalan betartása mellett bűncselekmény áldozatává válik, úgy hívja a 107-es vagy 112-es segélyhívószámok valamelyikét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.