Trükkös tolvajok

Egyes bűnelkövetők az emberek jóhiszeműségét, segítőkészségét kihasználva igyekeznek anyagi előnyhöz jutni. Legtöbbször időseket keresnek fel otthonukban, és kihagyhatatlan ajánlatokkal kecsegtetve, vagy éppen segítségkérést színlelve jutnak be az ingatlanokba, ahol értékek után kutatnak, így károsítják meg a segíteni szándékozókat.

Hogy ez a jövőben minél kevesebbszer fordulhasson elő, kérjük, fogadják meg alábbi jótanácsainkat.

A trükkös tolvajok széles repertoárral rendelkeznek azokból az életszerű történetekből, amelyekkel egy-egy lakásba bekéretőznek. Legtöbb esetben az idős személy jóhiszeműségét és segítőkészségét használják ki a bűnözők.

A legfontosabb szabály, hogy idegennek, ismeretlennek sose nyissunk ajtót, még akkor sem, ha esetleg közös ismerősökre, rég nem látott rokonokra, esetleg a háziorvosra hivatkozik.

Ne bízzunk meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek, jómodorúnak tűnik. Ne tévesszen meg bennünket az elegáns ruha, szemüveg, aktatáska sem, hiszen a csalók gyakran a jómodor és a hivatalosnak tűnő külsőségek mögé rejtik valódi arcukat.

Amennyiben társasházban lakunk, ne engedjük a lépcsőházba azokat, akik azzal az indokkal kérik segítségünket, hogy valamelyik szomszédot keresik, csak az éppen nem felel a kaputelefon csengetésére. Ha a szomszéd akarja, majd beengedi látogatóit, ha pedig nincs itthon, vagy egyszerűen nem akarja beengedni őket, akkor szükségtelen, hogy idegenek bóklásszanak a lépcsőházban.

Ne engedjünk a házba, lakásba házaló árusokat, hiszen jobb esetben csak silány minőségű bóvlit vehetünk tőlük borsos áron, rosszabb esetben azonban elemelhetik megtakarított pénzünket is. Fontos tudni, hogy az önkormányzatok a pénzbeli támogatásokat, segélyeket nem viszik házhoz a rászorultaknak, továbbá a különféle közszolgáltatók, mint például az EON szintén nem személyesen juttatja vissza az esetleges túlfizetéseket, így legyünk gyanakvóak, ha valaki ezzel a mesével állna elő. Ugyanígy ne engedjük be a magukat a Vöröskereszt, a gázművek vagy esetleg az elektromos művek munkatársainak kiadókat, legyenek bármilyen erőszakosak is. Gyanakodjunk, ha valaki azzal csengetne be, hogy nagyobb címletű bankjegyét szeretné felváltatni, és akkor is, ha vadidegen kéretőzne be lakásunkba azzal az ürüggyel, hogy a mosdót szeretné használni, esetleg egy pohár vizet kér. Az ősz közeledtével számíthatunk ismét a kéretlen tüzifaárusok, illetve csatornatisztítók megjelenésére is. Ők a kialkudott munkát, megrendelést nem, vagy csak részben teljesítik, majd a megbeszélt ár sokszorosát követelik a gyanútlan áldozatoktól, végső esetben a fenyegetőzéstől, tettlegességtől sem riadnak vissza. Ha ilyen helyzetben találnánk magunkat, ne habozzunk a szomszédok, vagy a járókelők segítségét kérjük.

A ház, a lakás ajtaját még akkor sem szabad nyitva hagyni, ha az udvarban, vagy a ház körül vagyunk éppen, hiszen bárki észrevétlenül bemehet. Ugyanígy ne hagyjuk őrizetlenül azt a helyiséget sem, melynek ablaka nyitva van. A szúnyogháló nem véd meg a besurranóktól!

Ne hagyjuk a lakás, ház kulcsát az ajtóban, kapuban, még akkor sem, ha otthon tartózkodunk. Ha pedig elmegyünk otthonról, a kulcsot vigyük magunkkal, semmiképpen se hagyjuk a lábtörlő vagy a virágcserép alatt, esetleg egyéb biztosnak vélt helyeken, hiszen a besurranók, betörők mindenki másnál jobban ismerik ezeket a rejtekeket.

Fontos, hogy nagyobb összegű készpénzt ne tartsunk otthon, inkább tegyük bankba, takarékba. Az otthon tartott pénzt, ékszereket pedig sose vegyük elő idegenek jelenlétében, hiszen a rejtekhelyet kifigyelve, figyelmünket elterelve néhány pillanat alatt elemelhetik értékeinket.

És ami a legfontosabb: ha éjjel bármilyen gyanús zajt hallanánk, semmiképpen se nyissunk ajtót, inkább hívjuk a rendőrség 107-es vagy 112-es ingyenesen hívható segélyhívó számát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.